RPH=rask psykisk helsehjelp

til personer over 16 år, med angstlidelser, depresjon eller søvnproblemer.
Hjelpen er basert på kognitiv terapi og veiledet selvhjelp.
Foreløpig er det etablert slike sentre i 55 norske kommuner.

Hjelpen gis av tverrfaglige team, og det er psykolog tilknyttet hvert team.
Til​budet baserer seg på kognitiv terapi, og følger en trappetrinns-modell.
Første trinn kan være veiledning i forbindelse med bruk av selvhjelpsmateriell, for eksempel assistert selvhjelp via nettbaserte kurs. De neste trinnene kan bestå av telefonkonsultasjon, gruppetilbud i form av mestringskurs eller mer tradisjonell samtaleterapi av relativt kort varighet.

Alle som jobber med rask psykisk helsehjelp har gjennomført en videreutdanning i kognitiv terapi i regi av Norsk forening for kognitiv terapi (NFKT). Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) arrangerer nasjonale og regionale nettverkssamlinger som en videreføring av opplæringen.

Angstlidelser er en samlebetegnelse for tilstander preget av angst eller frykt. Sammen med angsten følger ofte symptomer som irritabilitet, tristhet, tretthet, hodepine, nummenhet i hender og føtter, muskelsmerter, skjelvinger og rykninger, pustevansker, svetting, konsentrasjonsvansker og søvnproblemer.

Har du vonde og triste tanker, er trøtt og sliten og uten livsgnist? Opplever du at angst og indre uro fører til begrenset livsutfoldelse?
Eller fungerer dagliglivet veldig dårlig på grunn av samlivsbrudd, sykdom eller andre vanskelige livssituasjoner?
Da kan Rask Psykisk Helsehjelp være et tilbud. Her kan du få samtaletime uten henvisning fra fastlegen, og uten lang ventetid.

Rask Psykisk Helsehjelp skal være et gratis lavterskeltilbud som gir direkte hjelp uten henvisning fra lege. Målet er at folk får et tilbud innen én til to uker, slik at problemene ikke setter seg.
Tilbudet er bygget på erfaringer fra England, der myndighetene har satset stort på utbygging av
slike sentre (IAPT: Improving Access to Psychological Therapies).

Rask Psykisk Helsehjelp skal utføre kunnskapsbaserte metoder i utredning og behandling. Behandlingen baserer seg på kognitiv terapi og veiledet selvhjelp som er en veldokumentert behandlingsmetode for psykiske lidelser og søvnproblemer. Tilbudet omfatter ikke akutte eller alvorlige psykiske lidelser.

Alle som jobber med rask psykisk helsehjelp har gjennomført en videreutdanning i kognitiv terapi i regi av Norsk Forening for Kognitiv Terapi. Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) arrangerer nasjonale og regionale nettverkssamlinger som en videreføring av opplæringen.

Mål og målgruppe for ordningen

Formålet med ordningen er å stimulere kommuner til utvikling av lavterskel behandlingstilbud, Rask psykisk helsehjelp, som en del av det kommunale tjenestetilbudet innen psykisk helse.

Målgruppen for RPH er innbyggere i kommunen over 16 år som har ulike typer angst og/eller depresjon av lett til moderat grad, eventuelt med begynnende rusproblemer eller søvnproblemer i tillegg.

 

1 kommentar

  1. Hi there, just became alert to your blog through
    Google,
    and found that it’s really informative.
    I am gonna watch out for brussels. I will
    appreciate if you continue this in future.
    A lot of people will be benefited from your writing.
    Cheers!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like...